Steingod steinbit

Steinbit er en fisk som er fast i kjøttet og lett å tilberede. Den har en mild fiskesmak. Selv barn som vanligvis ikke spiser fisk kan enkelt lære seg å like steinbit.

Utenfor kysten av Norge har vi flere varianter av steinbit. Blåsteinbit har høyt vanninnhold i kjøttet og går nesten utelukkende til eksport. Når du kjøper inn steinbit i butikken til de rettene vi beskriver under her, vil du ganske sikkert få enten gråsteinbit eller flekksteinbit, som er de artene vi spiser her til lands og serverer på Ågot Lian i Trondheim.

Steinbit i form

Begynn med å fyre opp stekeovnen på 180 grader. Deretter deler du to purreløk på langs og skyller dem godt. Skjær dem så i biter på cirka to centimeters bredde.
Varm to spiseskjeer smør i en stekepanne, og fres purren til den er blank og mjuk. Tilsett en spiseskje sennep og tre desiliter matfløte. Kok opp. Smak til med salt og malt pepper. Når du er fornøyd med smaken heller du alt innholdet i panna over i en ildfast form.

Skjær opp skinn- og beinfristeinbitfilet i porsjonsstykker og legg dem sammen med purren oppi den ildfaste formen. Beregn 200 gram fisk til hver person. Strø en teskje salt og en halv teskje malt pepper over filetstykkene. Sett den ildfaste formen med fisken midt i ovnen som nå skal være ferdig forvarmet til 180 grader.
Mens steinbiten står i ovnen så kan du koke opp noen poteter. Hakk opp en desiliter frisk dill. Når potetene er kokt, skulle også fisken være ferdig.Dryss dillen over filetene, og server!Sitronbåter er etvelsmakende og forfriskendetilbehør.

Pannestekt steinbit

Begynn med å skrelle èn stor søtpotet til hver person du skal lage middag til.Del søtpotetene i mindre terninger. Kok søtpotet-terningene møre i saltet vann; husk at det tar kortere tid for søtpoteter å bli møre enn for vanlige poteter.
Når potetene har blitt møre tilsetter du to spiseskjeer smør. Mos potetene til en fin mos. Smak til med salt og pepper.
Deretter fosskoker du 200 gram sukkererter og 200 gram grønne bønner i saltet vann i cirka 1-2 minutter. Straks de er ferdigkokt må du raskt avkjøle dem. Enten i iskaldt, rennende vann eller i et isbad. På denne måten beholder de den fine grønnfargen sin.
Skjær en fennikel og to vårløker i tynne strimler. Bland dem så sammen med sukkerertene og de grønne bønnene oppi en stor bolle. Hell oppi tre spiseskjeer olivenolje, saften av en halv sitron, og en spiseskje med finhakket timian. Bland alt dette godt sammen og smak til med salt og pepper.
Skjær 800 gram steinbitfilet til porsjonsstykker, som du salter og peprer. Stek fisken på middels varme, i olivenolje, sammen med noen kvaster timian. Steinbiten trenger cirka to til tre minutter steking på hver side, men det kommer an på tykkelsen av stykkene.
Riv fire stykker spekeskinke i mindre biter; beregnèn spekeskinke til hver person. Stek disse skivebitene i en tørr panne til de bli helt sprø.
Server steinbiten med potetstappen og grønnsakene, samtidig som du topper den med spekeskinken. Har du noe sitron igjen til overs så kan denne med fordel skvises over retten.