Lofottorsk

Varemerket til restaurant «Ågot Lien» var å bruke de beste råvarene; heller villfisk enn oppdrettslaks. Øl fra lokale mikro-bryggerier i stedet for storprodusentene. Og de serverte alltid skrei i fra Nord-Norge i sesongen.

Men ikke vær redd: oppskriftene under her gir kjempegod mat hvis du velger å «jukse» og bruke vanlig torsk også. I oppskriftene kaller vi det bare «torsk», selv om du helst kan benytte skrei fra Lofoten i sesongen.
Kjært barn har som kjent mange navn – og det viktigste med maten er at det smaker. Og dèt gjør disse middagene – uansett hvilken type torsk du går for! (Selv oppdrettstorsk går godt an å bruke. Ikke vær for sjenert til å eksperimentere med bruk av helt andre typer hvitfisk også med samme fremgangsmåte og tilbehør.)

Torskesuppe med bacon

Denne oppskriften er beregnet på tre til fire personer.
Begynn med å rense 300 gram torsk for alt av bein og skinn. Skjær den så i små terninger. Finhakk en sjalottløk og et fedd hvitløk. Dette skal freses i en kjele på middels varme. Rens og kutt et blomkålhode i småbiter. Oppi kjelen med den. Freses sammen med løken.
Hell i en desiliter melk og en desiliter grønnsaksbuljong i gryta, og la det koke. La dette stå å koke litt. Kjør suppa glatt med stavmikser om du ikke liker klumper.
Tilsette de oppskjærte torsketerningene. La gryta stå på plata og trekke – ikke koke – helt til torsken er klar;cirka 5 minutter. Suppa er nå ferdig!
Smak til med litt salt og pepper, og eventuelt dill.

Ta nå og finkutt bacon. La bitene frese seg sprø på høy varme i en stekepanne. Baconet legger du i suppa rett før servering.
Du kan friske opp smaken på suppa ytterligere ved å kutte opp noen gulrøtter og litt purreløk i veldig tynne remser. Strø disse over suppa rett før servering.

Torsk på grønnsaksseng

Denne oppskrifta er beregnet på to til tre personer.
Begynn med å forvarmestekeovnen din til200 grader. Vask og kutttre gulrøtter, to persillerøtter, en brokkoli og en rødløk i biter. Hell to spiseskjeer olivenolje i en ildfast form. Fordel grønnsaksbitene utover i formen. Sett den ildfaste formen i den varme ovnen i tjue minutter.
Skrell og rens 6 kokefaste poteter og 1 søtpotet. Kokes møre i lettsalta vann.
Rens 400 gram torsk for bein og skinn. Kutt fisken i porsjonstørrelser. Ta ut den ildfaste formen med grønnsaker fra stekeovnen. Fordelfiskebitene oppå grønnsakene.
Sett formen tilbake i den varme ovnen. Denne gangen lar du den stå i 12-15 minutter.

Når potetene er ferdigkokte, heller du av vannet fra potetene. Legg oppi 1-2 spiseskjeer smør, 2-3 spiseskjeer matfløte, og litt revet muskatnøtt. Mos for hånd til du får ønsket konsistens på potetstappen din.

Server potetstappen, fisken og grønnsakene. Frisk gjerne opp smaken med både sitronbåter og litt dill og persilledusker.

Denne retten er også god om du varmer restene opp igjen neste dag – eller legger den i fryseren til senere bruk.

Wraps med pestobakt torsk

Denne oppskrifta utgjør èn porsjon. Kjempepopulær også blant barn og unge!

Begynn med å forvarme ovnen på 180 grader. Rens 200 gram torsk og legg den på et flak aluminiumsfolie med 2 teskjeer pesto på. Pakk inn torsken i folien, og la den stå i ovnen i cirka 12-15 minutter.

Fordel ruccola-salat, finhakkede cherrytomater og revet gulrot utover to fullkornstortillaer. Legg den varme torsken på toppen og rull tortillaensom om den var en vanlig kjøttdeig-taco.

Du kan godt ta med deg skrei-wrapsene på skole eller jobb. Vent da med å legge på torsken til den er avkjølt. Deretter pakker du den ferdige wrapsen inn i matpapir eller folie, slik at du skal få minst mulig søl i ranselen. Snadder!