Kongekrabbe – uønsket delikatesse

Kongekrabbe er en høyt skattet delikatesse verden over. Her er våre tips for å brukedenne ressursen, og fremgangsmåtenefor å partere og koke den – både med og uten skallet på.

Den norske bestanden er en uvelkommen inntrenger i vårt øko-system, en menneskeskapt invasjon fra russisk farvann de siste 30-40 år. Kongekrabbe smaker himmelsk, men den er i ferd med å spise opp all tareskog og legge havbunnen øde utenfor kysten av Finnmark og Troms. Den vikler seg inn i og ødelegger fiskegarna til lokale fiskere – men ikke farsken om de får lov til å beholde eller selge krabben etterpå!

Vi vet fortsatt ikke hvordan krabben på sikt vil påvirke fiskebestanden i nordishavet vårt, men det er påvist at den f.eks også spiser all torske- og silderogn den kommer over. Å fange og spise kongekrabbe er derfor noe av det beste og mest smakfulle miljøvernarbeidet du kan gjøre med beste samvittighet!

Del godene

En hel kongekrabbe veier gjerne flere kilo (den kan vokse til over 10-12 kg i Barentshavet!). Selve hodet/ kroppen benyttes ikke til matlaging, bare de enorme og kjøttfulle beina på den.

Kongekrabbe kan kjøpes både fersk og frosset i norske butikker. Kokt eller rå. I restaurantbransjen bruker vi kun ukokte råvarer, så la oss ta utgangspunkt i dette om du vil lage en velsmakende kongekrabbemiddag hjemme alà Ågot Lian.
I butikken må du gjerne kjøpe hele«cluster» fra kongekrabben. Et cluster består av tre bein, en gripeklo og et skulderparti. Føttene på en kongekrabbe kan bli godt over meteren lange, så lykke til med å dytte dem nedi gryta di hjemme!
Vi anbefaler deg å først skille beinene og skulderpartiet fra hverandre med en skarp kokkekniv. Selve kongekrabbeføttene deles innenfor leddet, slik at lårstykkene – selve indrefileten på krabben –  blir så hele og store som mulig.

Kongen er død – leve Kongen!

I midten av alt krabbeklokjøttet ligger det alltid et bruskbein. For å fjerne disse fra de ferdigkokte stykkene, anbefaler vi at du bruker en liten tang eller pinsett for å få dem ut. Du kan også vente med å ta ut bruskbeina til du har fått kjøttet ut av selve skallet.

Bruk en tynn kniv og stikk den mellom skallet og muskelen, så løsner kjøttet. Rist litt på skallet og dra kjøttet forsiktig ut.

Hvert skulderparti kan deles i tre deler med en skarp kniv. Kjøttet må deretter skrapes løs med en liten kniv og lirkes ut av skallet.
For å koke kongekrabbe så trenger du 2-3 teskjeer salt til hver liter vann. Tilsett litt sukker, kvernet pepper, samt annet krydder eller urter du liker smaken av.

Kok opp vannet og tilsett de rå beinstykkene. Skru ned temperaturen og la det koke det forsiktig. Vannet skal så vidt boble under kokingen. Når du ser skallet skifte farge fra lilla til rødt, så lar du det koke litt til (ca5 til 10 minutter, avhengig av fot-tykkelsen). Når krabben er ferdigkokt så fjerner du kasserollen av plata, og lar den stå litt i kokevannet før du tar den opp og serverer den med fersk loff, godt smør, majones, sitronbåter og evt en skvett Tabasco eller annen peppersaus til.

Kongekrabbe med soya og løk

Denne oppskriften er beregnet på fire personer.

Du begynner med å rense 300 gram ferdigkokt kongekrabbe. (Løsnes fra beinskallet som forklart i forrige oppskrift).Skjær krabbekjøttet i strimler og legg det på et fat med høye kanter.
Vask ti vårløker og skjær dem i fire biter på langs. Disse vårløkene skal stekes i cirka et minutt i olje på en stekepanne. Når vårløken er ferdigstekt så kan du ta å fordele dem mellom kongekrabbestrimlene.

Riv opp to fedd hvitløk, en teskje frisk ingefær, og en teskje reddik. Dryss så disse over vårløken og kongekrabbestrimlene. Bland sammen tre spiseskjeer soyasaus og saften fra en lime og hell også dette over krabben og vårløken.

Lag marinade ved å varme opp 6 spiseskjeer olivenolje, 3 teskjeer sesamolje og et fedd hvitløk. Når denne marinade-blandingen begynner å ryke, er den ferdig. Hell den over kongekrabben og vårløken.

Pynt gjerne fatet med agurkterninger og litt koriander. Maten skal serveres med godt, hvitt brød straks den er ferdig tilberedt.