Helmaks med helstekt ørret

Helstekt ørret er en slik middagsrett hvor ALT bare klaffer! Tilberedingen går kjapt, det ferdige resultatet smaker kjempegodt – og på toppen av det hele er fisken full av supersunne Omega3-fettsyrer!

Les videre, så får du vite hemmeligheten bak et par av fremgangsmåtene for hvordan vi på Ågot Lian disker opp med denne fiskeretten.

For større fisk: bruk hyssing!

Er du heldig klarer du kanskje fange en ørret på stang et steds i Norge. Mens du venter på at den dagen skal komme: gå til en velassortert dagligvarebutikk og kjøp en fersk, norsk ørret der.

Gå for en ca 1,5 kg fisk. Da er den sløyd, men med hode. Akkurat passe mengde fisk for å kunne mette 10 personer på et koldtbord.
Skyll og rens ørreten godt i rennende vann. Finn frem en passelig lang hyssing. Denne skal knyttes rundt fisken og både gi den en fin form og hindre at den faller fra hverandre under varmetilberedningen.

Du begynner med å tre hyssingen rundt hodet, eller halsen om du vil, på ørreten. Deretter knytter du resten av den samme hyssingen rundt halen til fisken. Den får da en fin svai. Etter litt tid med hyssingen vil denne formen holde seg.

Langpanne gjør susen

Gni litt salt og pepper i buken på fisken, ikke mer enn en teskje da. Tilsett gjerne ørlite sukker også. Dill gir også en veldig god tilleggsaroma; bruk en frisk bunt.
Smør noe nøytral, varmebestandig olje i bunnen av en langpanne og legg ørreten forsiktig oppi. Dekk til hele toppen av langpanna og fisken med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen på 200 grader, og skyv langpanna inn på nederste rille. Etter cirka 30-40 minutter er fisken ferdig.
Ta langpannen ut av stekeovnen. Løft bare opp en liten flik av folien for å sjekke om fisken er ferdig. Ta en kniv og skjær langs ryggbeinet til fisken. Har kjøttet endret farge og skiller seg lett fra beinet, så er fisken ferdig. Hvis ikke; tilbake i ovnen med’n!

Når den er ferdig tar du av resten aluminiumsfolien og legge fisken på et fat. Det er lett å trekke av skinnet; vend den over og ta av skinnet her også. Nå er den helstekte ørreten klar for koldtbord!

Tilby gjerne gjestene dine pepperrotkrem til ørreten, samt sitronbåter og majonesrand. Tok du ikke på dill tidligere så gjør dette gjerne nå. Bon apetit!

Helstekt, mindre ørret

Et rimeligere alternativ er importert frossen-ørret fra Sør-Amerika. Denne ligger gjerne på rundt halvkiloet. Pussig nok er Norge både en stor eksportør av vår egen ørret ut i verden, samt en av de største importørene av billigere små-ørret fra utlandet. En halv kilos ørret passer fint til to personer.

Etter tining må denne fisken sjekkes for innvoller. Ofte er den rundfrosset og må sløyes og vaskes godt innvendig av deg på kjøkkenbenken før ytterligere tilberedning. Vask fisken av fjern gjellene, skrap også av skinnet. Tørk av fisken med kjøkkentørkerull.

Forvarm ovnen på 200 grader. Skjær 4 eller 5 dype snitt på hver sin side av fisken (avhenger av størrelsen på ørreten). Strø litt salt i snittene. Trykk forsiktig ned litt smør og ørlite dill ned i snittene; ikke mer enn en halv bunt dill og 25 gram smør. Resten av dillkvasten klipper og strør du over resten av ørreten.

Smør en ildfast form og legg fisken oppi. Ta en stripe olivenolje over ørreten fra hode til hale. Etter 15 til 20 minutter i ovnen skal fisken være klar.
Løft ut formen, skjær langs ryggbeinet til fisken og påse at kjøttet løsner lett. Hvis ikke; gi den et par minutter til i ovnen.

Når ørreten er ferdigstekt, er middagen klar. Server gjerne kokte poteter og god rømme ved siden av.  Himmelsk!