Fiskesuppe

Fiskesuppe er en kjapp og velsmakende rett å lage. Ja, faktisk så enkel å tilberede at du gjerne kan la barna bli med å lage den!

I oppskriftene nedenfor oppgir vi for enkelthets skyld at du kan benytte fiskebuljong-terninger i tilberedningen. En enda bedre variant er å gjøre som oss på Ågot Lian og hos andre sjømatrestauranter; lag fiskekraften fra bunnen av.
God fiskesuppe kan lages lang tid i forveien; når du likevel bruker reker med skall til noe – spar på rekehodene og skallet. Når du trenger fiskefileter; bruk en helt fisk og spar på fiskehodet og ryggbeinet. Kok dette «avfallet» og avskjæret i vann sammen med løk og litt salt. Kok så pass lenge at mye av vannet rekker å fordampe.
Deretter siler du hele grytens innhold gjennom et dørslag eller sikt. Gjerne med et rent kjøkkenhåndkle i bunnen, slik at alle skallbiter etc fanges opp. Den klare fiskekraften kan benyttes direkte til fiskeoppskriftene beskrevet nedenfor her – eller du kan fryse ned kraften, gjerne i porsjoner, for hendig bruk på et senere tidspunkt.

Kremet fiskesuppe

Denne oppskrifta er beregnet på fire personer.

Du begynner med å koke opp seks desiliter utblandet fiskebuljong i en gryte sammen med to gulrøtter som er blitt oppskjært, gjerne i terninger. Eventuelt i strimler (med potetskreller). La dette stå og koke i cirka tre til fire minutter.

Bland 2 spiseskjeer hvetemel og 2 desiliter melk oppi et glass med skrulokk på, og rist så dette godt. (Nå ser du hvorfor du godt kan ta vare på gamle syltetøyglass og pastasausglass!)
Når melet og melken er blitt godt blandet, heller du dette over i fiskebuljongen mens du hele tiden visper. La denne suppa stå og småkoke i cirka 5 minutter med jevn omrøring.
Skjær opp 200 gram laks eller ørret i terninger. Gjør det samme med 200 gram torsk, sei eller hyse. Hell så denne oppskjærte fisken oppi fiskebuljongen sammen med 1 desiliter grønne erter;gjerne frosne. La stå å trekke i cirka 5 minutter. Tilsett1 desiliter kremfløte under opprøring. Smak til med litt salt og pepper.

Øs suppa over i dype tallerkener.Dryss finklippet, fersk gressløk på overflaten for pynt og ekstra spiss på smaken. Brød og flatbrød hører til på siden!

Fiskesuppe med torsk og reker

Denne oppskriften er det lett å lage mye av, og passer fint hvis du har invitert folk på besøk. Akkurat denne oppskriften her er beregnet på fire personer.

Begynn med å rense 300 gram torsk eller sei for alt av bein og skinn. Skjær fileten i terninger. Vask og skrell to poteter, og skjær også dem i terninger. Finhakk en løk. Ta en gulrot, vask og skjær eller skrell den i tynne strimler.
Mål opp to spiseskjeer olje i en gryte.Putt oppi potetene, løken og gulrøttene. La dette stå å surre i cirka 2-3 minutter. Rør ut en fiskebuljongterning i 5 desiliter vann, og bland så den utblandede fiskebuljongen inn i gryta. La hele gryta stå å koke i cirka femten minutter, helt til potetene er møre.

Legg fisketerningene i gryta, og la stå og trekke i cirka 3-4 minutter. Hell oppi 2 desiliter matfløte. Smak til med en halv teskje salt, og en kvart teskje malt pepper. Blir suppa litt for tjukk, kan du spe den ut med litt vann eller melk.

Ta av skallet på 200 gram reker. Varmer opp suppa igjen og tilsett rekene. OBS: rekene skal IKKE kokes, for da blir de seige og gummiaktige!
Suppa skal serveres rykende varm. Dryss gjerne over frisk dill og nyklippet gressløk for et bra utseende og en enda bedre smak!
Varme baguetter; gjerne med hvitløkssmør, er flott tilbehør.