Fiskekaker

Nystekte, varme fiskekaker …finnes det noe mer fristende..? Om så rett i neven i et pølsepapir? Enkelte hurtigmat-kiosker i kyst-Norge selger mer av dette enn tradisjonelle hotdogs!

Fiskekaker passer også ypperlig som grillmat på tur. Prøv å server dem i hamburgerbrød med salat og pommes frites til, så får barna øynene opp for en ny favoritt! Dessuten er de lette å lage gode. La deg inspirere av et par oppskrifter fra Ågot Lian – god fornøyelse!

Først: helt vanlige, hjemmelagde fiskekaker

Begynn med å kjøre 600 gram fiskefilet og to teskjeer salt godt sammen i en foodprossesor. 600 gram fiskefilet er perfekt for fire porsjoner. Du kan enten bruke hyse, sei, torsk eller lyrfilet i denne oppskriften. Husk bare at både foodprosessoren og fisken må være iskald når du tilbereder maten – ellers vil ikke farsen binde seg skikkelig.
Etter at du har fått malt fisken og saltet til farse,sper du inn èn desiliter melk og èn desiliter matfløte i blandingen. Tilsett 1,5 spiseskjeer potetmel (dette binder farsen godt sammen) og 3 stk spiseskjeer finhakket gressløk. Smak til farsen med litt nykvernet pepper.
Når farsen er fin og god kan du begynne å forme den til fiskekaker med hjelp av en spiseskje. Etter du har laget fiskekaker av all farsen, er det bare å begynne stekinga. Fiskekakene skal stekes i smør på middels varme, cirka 2-3 minutter på hver side.

Fiskekakenebør spises rykende varme!Prøv å servere dem sammen med brød, stekt bacon, kokte gulrøtter og kokte egg. Vil du ha litt ekstra smak; bruk også majones eller remulade.

Fiskeburgere med hvitløksmajones

Vi kan på det varmeste også anbefale å servere fiskekaker som burgere, sammen med god hvitløksmajones! Denne oppskriften er beregnet på fire porsjoner.
Husk at alle ingrediensene til fiskekakene skal stå i kjøleskapet helt fram til de skal brukes.

Den beste hvitløksmajonesen er den du lager selv fra bunnen av! Begynn med å rive opp to hvitløksfedd i en bolle. Kakk to eggeplommer oppi, og rør dette sammen (ikke bruk eggehviten). Drypp i et par dråper solsikkeolje og visp dette inn i røra. Gjør akkurat det samme med oljen en gang til. Ta ytterligere 1,5 desiliterne solsikkeolje og begynn å spe dem inn i røra. Du må helle olja i en tynn stråle mens du visper kraftig rundt.
Tilsett nok olje til du får en fyldig og fin majones.Når du har fått til en fin konsistenspå majonesen, så smaker du til med en spiseskje sitronsaft og litt salt og pepper.
Skrell en halv rødløk og ett hvitløksfedd, og del opp fem kvister persille. Ha så alt dette her oppi en foodprosessor. Fjern alle bein som eventuelt kan ha vært inne i de 600 grammene seifilet, og del filetene i mindre biter. Når du har gjort dette, kan du også putte fisken oppi foodprosessoren. Start opp knivene i prosessoren og la den gå i cirka tjue sekunder. Ha oppi en halv teskje salt, så fortsetter du med tjue sekunders kjøring på prosessoren.
Del opp tjuefem gram smør i terninger og dropp dem i foodprosessoren. Lå prosessoren gå i ytterlige tjue sekunder, helt til du ser at smørterningene er borte. Begynn å helle over melken, som skal være en desiliter, i en stråle oppi prosessoren. Knivene skal fortsatt gå når du heller melken oppi.

Det er ikke nødvendig å helle oppi all melken, du skal bare helle til du får en passe fast deig. Den skal føles nesten som kjøttdeig.
Væt håndflatene dine med litt vann og press ut fire burgere fra deigen. Ta en spiseskje olivenolje og litt smør oppi en stekepanne på ganske høy varme. Fiskekakene skal stekes cirka tre til fire minutter på hver side til de blir godt brune.
Rist noen hamburgerbrød i stekeovnen på rist, og server fiskeburgerne i dem. Smør på majonesen, legg på litt salat og tomatskiver. God fornøyelse og fordøyelse!