Ferskvannskreps – helst sjølfanga

August-september er sesong for å kjøpe levende, norsk ferskvannskreps. Her skal du få noen velsmakende restauranttips til hvordan best tilberede dem hjemme hos deg selv. Kreps får du kjøpt i velassorterte sjømatutsalg, men har du anledning til å krepse selv på Østlandet, så anbefaler vi dette på det sterkeste!

Krepsing er rett og slett noe av det artigste en barnefamilie – eller kompisgjeng – kan gjøre utendørs i lag om høstkveldene! Den norske edelkrepsen er sårbar for forurensing og utrydningstruet, så hold dere til minstemålet: alle dere fanger under 9,5 cm kastes tilbake i vannet og får vokse til senere sesonger.
Begynn gjerne med å fiske abbor eller annen ferskvannsfisk til agn. Denne kappes opp og legges i teiner som settes ut i vannet. Eller enda bedre; tre agnet inn på tynne, sterke trepinner dere stikker solid ned i bunnen på elva/ tjernet langs strandsona. Vent til det blir mørkt.
Da vender dere tilbake til vannet med lommelykter/ hodelykter og vadebukser – eller shorts. Trå forsiktig ut i vannet og se etter agnpinnene. Ofte vil èn eller flere krepser befinne seg der og spise. Utfordringen er å fange dem med hov, hendene eller evt lange klypetenger (ala pølseklyper). Krepsene er lynraske til å smette unna med de kraftige halefinnene sine, så man får virkelig kjørt seg i jakten på dem!
De nyfangede krepsene samles inn og kokes i salt vann med en skvett sukker oppi. Spis dem gjerne der og da ute i naturen med loff, smør, majones og sitron til! En dillkvast frisker opp måltidet.

Vi andre som ikke har anledning til å fange krepsene selv får nøye oss med å handle dem i butikken og tilberede dem hjemme. Her er noen tips til et velsmakende krepsemåltid – god fornøyelse!

Hvis frossen

Får du ikke tak i fersk kreps, er den tilgjengelig året rundt fra frossendisken. Da gjerne som ferdigrensede halestykker. Legg til tining, helst i kjøleskap. Skyll og om nødvendig; ta og rens dem også før bruk.
Kok opp ris. Beregn nok ris og krepsehaler til å mette alle du har invitert rundt bordet. Mens risen koker, strimler du rød, grønn og gul paprika i tynne striper. Finhakk et par fedd hvitløk, samt en eller flere sjalottløk eller vanlig gul løk.
Hell en skvett god olivenolje på ei dyp og romslig stekepanne. Svi løken til den blir god og blank. Tilsett litt karri-pulver og paprikaene. Hell over risen. Bland godt. Legg så de tinte krepsehalene på toppen og varm opp – krepsen skal verken kokes eller stekes, kun oppvarmes.
Serveres straks hele retten blir passe varm.

Fersk kreps med ris

Er du så heldig at du har levende kreps i hende, kan du fortsatt tilberede ris-retten som beskrevet over her. Men fremgangsmåten for selve krepsen blir selvsagt annerledes.
Med levende kreps trenger du en del av de små rakkerne for å mette voksne folk rundt bordet. Beregne inntil ett kilo kreps pr person. Kok opp godt saltet vann. Gjerne med litt sukker oppi også. Andre aromatiske ting du kan tilsette kokevannet: presset sitronsaft og/ eller øl.
Legg èn og èn kreps ned i det kokende vannet. Begynn med de største. La vannet begynne å koke igjen før du legger neste ned. Har du mange kreps og litt lita gryte, så kok dem i flere omganger.
Aller best resultat får du med svær kasserolle og god tid! Da koker du alle krepsene i en èngang. Straks den siste krepsen er lagt i vannet, skrur du ned temperaturen og lar dem trekke – ikke koke – i drøyt 10 minutter. De smaker best om lar dem ligge i sitt eget kokevann til vannet blir kaldt – om så til dagen etter!
Rens de avkjølte krepsene og server dem enten med loff som om de var krabber. Eller bruk ris som tilbehør, som beskrevet over her.
Lykke til!