Blåskjell – farlig godt

Blåskjell er noe av det enkleste man kan lage, det er både sunt og godt. Blåskjellene egner seg veldig godt som mat både sommer og vinter. Du kan enkelt sanke dem selv også – men sjekk alltid først om de kan være giftige!

Norges langstrakte kyst gir oss perfekt tilgang på ulike matretter året rundt – enkelt og gratis. Blåskjell kan fritt sankes hvor som helst langs strender og svaberg, men er av og til giftige å spise i kortere perioder etter algeoppblomstring i området.

For å være sikker på at lokale blåskjell er trygge å spise; sjekk NRK tekst-TV, side 695, eller på internett; matportalen.no/blaaskjell

Hvitvinsdampede blåskjell

Om du ikke vil sanke dem selv, får du også kjøpt ferske og levende blåskjell-klaser i kjøledisken hos ledende matvareforretninger. Begynn å vaske en kilo blåskjell i rennende kaldt vann, en kilo er perfekt for to porsjoner. Alle skjell som ikke lukker seg når du slår litt på dem, eller skjell som er skadet, er det bare å kaste.
Først legger du to finhakkede sjalottløker og tre hakkede hvitløksbåter oppi en gryte.Løken skal freses i to spiseskjeer olivenolje. Når løken har frest seg fin og brunlig, legger du oppi de rensede blåskjellene og tilsetter en desiliter hvitvin. Legg et lokk på gryta, og damp forsiktig til du ser skjellene har åpnet seg.
Flytt de ferdige blåskjellene over på et passe stort serveringsfat. Strø over en spiseskje med hakket persille. Server de hvitvinsdampede blåskjellene med noe godt brød, gjerne fersk baguette med godt smør til.

Kremede blåskjell

Som i forrige oppskrift; begynn med å vaske en kilo ferske blåskjell i rennende kaldt vann. En kilo blåskjell er perfekt til to personer. Kast som sagt ut alle blåskjell som ikke lukker seg, eller som er skadde.
Hell fire spiseskjeer olivenolje oppi en gryte og begynn å frese tre båter finhakket hvitløk og to finhakkede sjalottløker. Tilsett en hel gulrot som er blitt strimlet og en halv, finhakket rød chili. Fres videre til det ser bra ut.
Deretter tilsetter du de rensede blåskjellene og heller en desiliter hvitvin oppi gryta. La blåskjellene og grønnsakene stå og dampe i hvitvinen under lokk, helt til blåskjellene åpner seg.
Løft skjellene og grønnsakene opp av gryta, mens du lar kraften være igjen. Tilsett to desiliter kremfløte og tre spiseskjeer original creme fraiche, 35 prosent fett. Kok dette forsiktig til det blir en passe tjukk saus.
Så legges blåskjellene og grønnsakene tilbake i gryta. Bland dem godt inn i sausen. Da er de kremede blåskjellene ferdige!
Serveres med godt brød og smør.Pynt med to spiseskjeer frisk kruspersille på toppen.

Vanlige blåskjell

Begynn med å legge blåskjellene i en vask fylt med kaldt vann, bruk en stiv børste til å skrubbe skjellene rene. Hvis du bruker to kilo blåskjell, så er det ypperlig til fire personer. Skyll dem så i rennende kaldt vann. Som i de forrige oppskriftene, kast alle skjell som ikke lukker seg når du kakker litt på dem, og alle skjell som er ødelagte.
Hell en god skvett olivenolje i en varm kjele. Fres tre finhakkede hvitløksfedd og fire finhakkede sjalottløker i kjelen.
Tilsett blåskjellene. Fyll på med tre desiliter hvitvin eller øl. Munkholm eller vann fungerer også om du foretrekker et alkoholfritt alternativ (promillen fordamper dog gjennom matlagingen, kun smaken sitter igjen). Legg lokk på kjelen og la skjellene dampe.
Blåskjellene er ferdigenår du ser de har åpnet seg.Kast de skjellene som forblir lukket. Hell tre desiliter kremfløte i kjelen og tilsett litt salt og nykvernet pepper. Vær forsiktig med saltet; blåskjell er naturlig salte i utgangspunktet.
Pynt med litt finhakket bladpersille eller kruspersille. Serveres med godt brød eller pommes frites som tilbehør. Vel bekomme!