Andre fiskeboller!

Fiskeboller er en tradisjonsrik rett her til lands. Fiskeboller til middag har vært god hverdagsmat i mange generasjoner. Retten er enkel og kjapp å lage, og den smaker kjempegodt. Eller som barna gjerne sier; «Smaker mye bedre enn fisk!»

Hvite fiskeboller i saus på boks er klassiker i hyllene på mange hytter, hus og hjem. Men du trenger ikke ha avanserte kokkekunnskaper for å lage dem selv fra bunnen av. La oss vise deg hvordan!

Hjemmelagde fiskeboller

Denne oppskriften er beregnet på fire personer.

Begynn med 500 gram rensket og kald hysefilet. Siden den skal være kald når du begynner å lage den, så må du enten ha rensket den på forhånd og lagt den l kjøleskapet, eller så må du ha kjøpt rein fiskefilet.

Skjær opp fisken i tynne strimler og begynn å male den sammen med litt salt. Hvis du har anledning til å bruke en gammeldags kvern, så anbefaler vi dette! Hvis du vil ha fin farse må du male den to ganger.Vil du ha grov farse, holder det med en gang.
Du kan også bruke foodprosessor i stedet for kvern.Farsen blir ikke riktig så seig da som med kvern, men det funker.

Seigt og glatt er godt

Når farsen er ferdig må du å røre den med treskje eller tresleiv til den blir god og seig. Spe inn ett egg, tre desiliter melk og litt pepper.Husk å røre kraftig under speingen, slik at all væsken blir rørt inn i blandingen før det kommer mer væske. Hvis du ikke gjør dette kan det lett skille seg. Du kjenner at farsen er ferdig når den er glatt og seig.
Da kan vi begynne med purrepureen. Begynn med å vaske det grønne på en storpurre, og skjær den i tynne ringer. Putt så purre-ringenei lag med litt olje oppi foodprosessoren, og begynn å blande. Når den er ferdig smaker du til med litt salt og pepper.
Nå som purrepureen er klar, kan du helle en halv liter av den oppi farseblandingen sammen med en halv liter rødpaprika terninger. Bland alt godt sammen.
Så baller det på seg her!Det gjelder om å forme litt store boller av farsen. Væt hendene dine med litt vann, og begynn å trille en god håndfull til de blir runde baller. Legg til side og ball til resten av deigen også.
Når du har brukt opp farsen og fått alle bollene runde og fine, kan du koke opp litt vann med salt. Legg bollene forsiktig i det kokende vannet. Reduser varmen. Bollene skal bare trekke, ikke koke, i ca 15-20 minutter, til de er gjennomkokte. Snu gjerne bollene rundt et par ganger slik at de blir jevnt kokt.

Sausen gjør susen

Da kan vi begynne på sausen. Smelt to spiseskjeer smør og rør inn to spiseskjeer hvetemel. Rør inn omtrent 1,5 desiliter med melk, helt til sausen blir glatt. Deretter kan du begynne å spe inn ytterligere 1,5 desiliter melk til du får en fin sauskonsistens. Husk å ikke lage sausen for tynn! I så fall kan du strø inn mer hvetemel på slutten. Når du selv er fornøyd med hvordan sausen ser ut, så smaker du den til med en teskje salt og en teskje malt pepper.
Mal en halv muskatnøtt og tilsett sausen. Alternativt kan du tilsette den malte muskaten direkte inn i fiskebollefarsen før du former og koker den.

De ferdige fiskebollene og serverer du sammen med kokte gulrøtter og poteter.Blir ikke dette andre boller enn dem du får på boks, så vet ikke vi!